Kuracie nohy, ešte na behu...

Autor: Andrea Vörösová | 21.6.2014 o 17:06 | (upravené 21.6.2014 o 18:33) Karma článku: 7,56 | Prečítané:  1322x

Sedela na lavičke pred činžiakom, v ruke držala obedár. "Čakám na obed", vraví mi. "Predtým som chodila na obedy do Domova dôchodcov. Tu neďaleko, za rohom. Ale viete", vzdychla si teta, "to kuracie mäso. Každý týždeň ho tam dávali. Ale keby to aspoň striedali a dali aj iné časti z kuraťa. Ale to boli stále len nohy. Párkrát to zjete. No keď vám to dajú na tanier piaty týždeň po sebe, tak... ja som už nemohla. A vybrať z jedál sa tam nedalo. Bolo len jedno. A keby len to. Keď ste tú kuraciu nohu rozkrojili,  mäso bolo nedovarené. A boli tam aj také ešte krvavé žilky, viete. No mne sa už dvíhal žalúdok," zvraští teta ústami.  

"Neviem, prečo tie nohy nedovaria. Aj som išla za vedúcou kuchyne, no tá mi vždy povedala, že je to tak dobre. Tak som potom išla aj za riaditeľkou. Reku, to mäso je ešte polosurové, hovorím jej. A ona na to,že sa s tým vraj nedá nič robiť." Iba to? Viac nepovedala nič?, opýtala som sa. "Nie, nič. A tak som sa odtiaľ odhlásila. Teraz mi nosia obedy z reštaurácie tu v meste. Každý deň si vyberiem z troch jedál, mäsových aj nemäsových. A vždy je to chutné a hlavne dovarené. Teraz som už spokojná."

Hm, a čo tí, čo v tom domove bývajú, im tá strava vyhovuje?, zamyslela som sa. "Veru, aj oni sa sťažovali. Ale to viete, keď niečo povie starenka s ôsmimi krížikmi na chrbte či starý fúzatý ujko, tak im zväčša povedia, že preháňajú alebo že si vymýšľajú a tak."

"A poviem vám ešte jedno. Za mojich mladých čias síce bola chudoba, nemohli sme variť takú pestrú stravu ako dnes, ale to jedlo, čo sme uvarili, bolo vždy spravené tak ako má byť, uvarené a upečené. Či to jedli deti či starí ľudia. A žiadne kuracie nohy, ktoré by vám chceli vyskočiť z taniera, by ste u nás nenašli..."

Teta má pravdu, pomyslím si. Ktovie, prečo sú v tom domove každý boží týždeň tie nedovarené kuracie nohy, /žeby to bola nejaká módna zdravotná vlna... jedenie polosurového mäsa/, ktovie, prečo je to tak v poriadku a prečo sa s tým, že sú nedovarené, nedá údajne nič robiť. Keby tam tak tie kuracie nohy prišli niekedy ochutnať priamo z vuc, ktoré má domovy dôchodcov pod patronátom a keby im tak práve vyskočili z taniera a začali utekať, ktovie, akú odpoveď by od vedúcej kuchyne a od samotného vedenia domova dostali oni...

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

KOMENTÁRE

Ako delfíny neprežili v službách ruského štátu

Plán počítal s 500 druhmi zvierat. V súčasnosti je v oceániu asi tridsať zvierat.

TECH

Bývalý šéf Newyorskej univerzity: Šikovní ľudia tu boli skôr ako školy

Existujú rôzne formy univerzitného vzdelania, najdôležitejšie je nájsť študentom to najvhodnejšie, hovorí pre SME JOHN SEXTON.


Už ste čítali?